Schrans 22 weer in ere hersteld

9 oktober 2017

Het restauratie project van het art nouveau tegeltableau voor de Schrans is afgerond. Afgelopen vrijdag is de gevel van Schrans 22 officieel onthuld door eigenaresse Thuy Huynh en wethouder Jan Atze Nicolai. Na de brand in 2012 was slechts de voorgevel nog deels in tact. Van de monumentale tegeltableaus, oorspronkelijk gemaakt bij de Koninklijke van Hulst in Harlingen, was niets over. Na gedegen archiefonderzoek is de Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek er in geslaagd zeer natuurgetrouwe replica tegeltableaus te vervaardigen in authentieke technieken. De tegeltableaus zijn in vorstbestendige keramiek uitgevoerd.

Op de Schrans 22 is rond 1903 fietsenfabriek Argelo gebouwd. Gevelreclame was omstreeks 1900 in opkomst. Ook Argelo wilde met tegeltableaus boven de vensters van zijn nieuwe fabriek laten zien welke dynamische producten hij kon leveren. Het Tableau is gemaakt in Art Nouveau stijl. Art Nouveau is een stijl uit de late negentiende eeuw die wordt gekenmerkt door geometrische patronen, sierlijke boogvormen, zweepslag lijnen, vervlochten bloemmotieven en gracieuze vrouwenfiguren. Hij werd toegepast in architectuur en unica maar ook in massaproducten als vazen, sieraden, lampen en affiches. Tegenwoordig zit in het pand een fietsenzaak, waarmee de cirkel rond is.

Wij zijn trots op het resultaat van de restauratie. Leeuwarden is weer een beetje mooier geworden. Het project kan hier uitgebreider worden bekeken op de project pagina.

Zie ook de Leeuwarder Courant, klik hier.