Art Nouveau tegeltableau gerestaureerd


Bij dit project ging het om de door brand verwoeste Art Nouveau tegeltableaus van Schrans 22 in Leeuwarden exact na te maken.

Na de brand in 2012 was slechts de voorgevel nog deels in tact. Van de monumentale tegeltableaus, oorspronkelijk gemaakt bij de Koninklijke van Hulst in Harlingen, was niets over. Na gedegen archiefonderzoek is de Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek er in geslaagd zeer natuurgetrouwe replica tegeltableaus te vervaardigen in authentieke technieken. De tegeltableaus zijn in vorst bestendige keramiek uitgevoerd.

Op de Schrans 22 is rond 1903 fietsenfabriek Argelo gebouwd. Gevelreclame was omstreeks 1900 in opkomst. Ook Argelo wilde met tegeltableaus boven de vensters van zijn nieuwe fabriek laten zien welke dynamische producten hij kon leveren. Het Tableau is gemaakt in Art Nouveau stijl. Art Nouveau is een stijl uit de late negentiende eeuw die wordt gekenmerkt door geometrische patronen, sierlijke boogvormen, zweepslaglijnen, vervlochten bloemmotieven en gracieuse vrouwenfiguren. Hij werd toegepast in architectuur en unica maar ook in massaproducten als vazen, sieraden, lampen en affiches.

Het tableau is onthuld op vrijdag 6 oktober, lees hier verder.

Ook de Leeuwarder Courant schreef er een bericht over.