Harlinger sinds 1598
De huidige Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek werd in 1972 opgericht door Henk en Maaike Oswald. Hiermee werd nieuw leven geblazen in de eeuwenlange traditie van Harlinger aardewerk en tegelproductie. Vanaf 1598 werd in Harlingen aardewerk beschilderd en gebakken, later volgden Makkum en Bolsward. Veertig jaar nadat de laatste fabriek sloot werd de traditie weer voortgezet door de Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek. In samenwerking met de keramist Hubert de Haas werd er in het Hannemahuis studie gedaan naar het historisch archiefmateriaal om de historische receptuur te reconstrueren. Zodoende is er veel kennis in huis op het gebied van kleuren en glazuren. Ook de manier waarop de producten worden gemaakt is identiek aan die van de historische voorgangers, namelijk met 100% handwerk.
Familiebedrijf
In 1994 treedt Rikus Oswald, de zoon van Henk en Maaike, toe in het bedrijf. Rikus leerde in zijn jeugd spelenderwijs alle facetten van het vak van ‘Majolicamaker’ (het ambacht zoals dat vandaag de dag bekend staat) kennen. Zijn interesse hiervoor en zijn bedrijfskundige kijk op de zaken deed hem dan ook bijna automatisch in het familiebedrijf belanden. "Mijn voldoening haal ik eruit als het vakmanschap wat komt kijken bij het tegelmaken gewaardeerd wordt.”
Harlingen de bakermat van Friesland
De Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek produceert ambachtelijk aardewerk en tegels op dezelfde wijze als de eerste fabriek in 1598, de Gleybackery van Steffen Gunter de Olde. De vondst van de ovenfundamenten van deze eerste fabriek, bij opgravingen in 1987, waarbij schotelgoed met het jaartal 1614 erop werd teruggevonden, laat de vroege productie in deze havenstad zien. Bijzonder bij deze vondst was het feit dat het hier het oudste gedateerde Friese majolica betreft.
Lange historie van Harlinger aardewerk
Vanaf 1598 is bekend dat in Harlingen aardewerk beschilderd en gebakken werd, later volgden Makkum en Bolsward. De klei in de omgeving van deze plaatsen was geschikt om aardewerk en tegels van te maken en dat is dan ook op grote schaal gebeurd. Miljoenen tegels en vele duizenden schotels en ander aardewerk vonden hun oorsprong in de Friese fabrieken.
De bakermat van de Friese aardewerkindustrie ligt in Harlingen. Hier werd aanvankelijk de veelkleurige majolica-techniek gebruikt en later werd er ook tinglazuur-aardewerk gefabriceerd. De fraaie Friese producten vonden vooral in Noord-Europa gretig aftrek.