ambachtelijke tegeltableaus

ambachtelijke tegeltableaus voor rederij Doeksen

21 november 2017

Dit stuk is origineel gepubliceerd op http://www.denieuweschepenvandoeksen.nl:ambachtelijke tegeltableaus

“Johnny Depp nog even toevoegen? Dat kan hoor!” lacht Lucia. “Harm schudt hem zó uit zijn mouw!” Lucia Bazzano en Harm Posthumus werken inmiddels al ruim vier maanden aan acht ambachtelijke tegeltableaus voor de nieuwe schepen van Rederij Doeksen. Viermaal Terschelling en viermaal Vlieland. “Maar vervelen doet het niet, hoor,” vertelt Lucia, “ze zijn allemaal zo verschillend.” Het idee voor het verwerken van dit ambacht in het interieur van de nieuwe schepen, kwam van ontwerpbureau Vripack, dat tekende voor het design van zowel het interieur als exterieur.

In april van dit jaar organiseerde Rederij Doeksen een tekenwedstrijd voor de Vlielander en Terschellinger basisschoolleerlingen van groep 5, 6, 7 en 8. Aan hen werd gevraagd om de meest bijzondere plekken van hun eiland te tekenen. De mooiste tekeningen worden nu door de twee plateelschilders vereeuwigd op handgevormde tegels. De winnaar van de állermooiste tekening was een leerlinge van OBS ’t Hunnighouwersgat uit Midsland. Zij kwam, samen met haar klasgenootjes en lerares eind juni naar Harlingen. Hier werden de leerlingen ontvangen door Doeksendirecteur Paul Melles, die hen van alles vertelde over de nieuwe schepen. Daarna kreeg de klas een rondleiding in de Harlinger Aardewerkfabriek, waar ze de eerste schilderingen konden bekijken. Alle tekeningen waren de hele zomervakantie in de Harlinger veerterminal te bewonderen.

“Prachtig, hè?” zegt Lucia, terwijl ze naar één van de voorstellingen wijst. “Dit zeehondje is overduidelijk getekend door een kind, zo fantastisch! Ik heb geprobeerd die stijl en de tekening zo precies mogelijk na te schilderen, bijvoorbeeld de diktes van de lijnen.” Harm en Lucia kwamen 28 jaar geleden kort na elkaar binnen bij de Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek. “Als groentjes,” lacht Harm. Aardig tekenen en schilderen kon hij al, maar intern werd hij net als Lucia verder opgeleid in het specifieke vak als plateelschilder. Nu zijn zij de meest geroutineerde schilders van het bedrijf. Samen werkten ze aan diverse grote projecten bestemd voor binnen- en buitenland. “We hebben ieder afzonderlijk een heel verschillende stijl,” vertelt Harm. “Maar als we samen aan een project werken, stemmen we die heel goed op elkaar af.”

ambachtelijke tegeltableaus

Op de ambachtelijke tegeltableaus voor de nieuwe schepen zijn de eilanden Vlieland en Terschelling te zien, met daarin verwerkt de tekeningen van de basisschoolleerlingen. De lege vlakken in de zee zijn opgevuld met taferelen van klippers en zeemonsters. Zoals een enorme kraak die een zeilschip met zijn lange tentakels omvat. Het zou zó een scène uit Pirates of the Caribbean kunnen zijn! Maar ook de Geelvink, het schip van Willem de Vlamingh, is te herkennen, Willem Barentsz zelf en de nieuwe schepen van Doeksen.

“Per paneel zijn er circa 250 handgevormde tegels gebruikt,” vertelt Rikus Oswald, eigenaar van de Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek. “De klei hiervoor wordt grotendeels lokaal gewonnen en gemengd met kalkrijke mergel.” De fabriek produceert de ambachtelijke tegels op dezelfde manier als de eerste Harlinger fabriek in 1598. De tableaus vormen straks een prachtig contrast met de strakke vormgeving van de aluminium schepen. “Er is zóveel op te zien,” zegt Lucia. “We zijn erg benieuwd wat de passagiers, maar vooral de schoolkinderen die hiervoor hebben getekend, er straks van vinden!”