Restauratie vloeren Kasteel in Denemarken

2 juli 2020

Na grondig onderzoek van onder meer de Deense Monumentenzorg en daarbij betrokken instanties is bepaald welk scenario, maatvoeringen, replica, kleuren en hergebruik van historische (bouw) materialen worden toegepast. Naast het vervaardigen van replica estriken (geglazuurde handvorm vloertegels) zijn we ingeschakeld als kennisbank voor historische vloertegels.

2 jaar voorbereiding
Het kasteel ondergaat momenteel een grondige restauratie van zowel het exterieur als het interieur. Na 2 jaar intensieve voorbereiding inclusief onderhandelen en bemonsteren mogen wij de restauratie van Kasteel Nyborg in Denemarken uitvoeren.
We zullen estriken in vier verschillende maatvoeringen en in twee verschillende glazuurlijnen maken. Deze sluiten aan bij de historische patronen en kleuren welke zijn teruggevonden en met alle betrokken historische instanties zijn vastgelegd. In totaal wordt circa 500 m2 vloertegels op maat bijgemaakt.

9 gegadigden
Er waren er 9 partijen uit Denemarken, Duitsland, Polen, Nederland, Roemenië en de Baltische staten voor deze mooie klus in de race. Uiteindelijk hebben het handvormkarakter en de kwaliteit van de recepturen de doorslag gegeven in het voordeel van de Harlinger Tegelfabriek.

Kasteel Nyborg
Een groot deel van de Deense geschiedenis en de ontwikkeling van het Deense Koningshuis is terug te voeren naar dit kasteel en gaat terug tot de 11e eeuw.
Meer informatie over het kasteel is te vinden op www.nyborgslot.dk