Fryske motor met Fries Aardewerk

5 februari 2019

Fries aardewerk in motorblok van Eric van Hove

Afgelopen zaterdag 2 februari werd in het Fries Museum de tentoonstelling de Fryske motor geopend. In het project van kunstenaar Eric van Hove komen materialen van over de hele wereld samen in ambachtelijk geproduceerde motorblokken. Speciaal voor het Fries Museum ontwikkelt de kunstenaar een gloednieuw werk. Gedurende de tentoonstelling werken Friese, Marokkaanse, Zweedse en Indonesische vakmensen aan de reproductie van de motor uit een veldhakselaar. De Claas Jaguar veldhakselaar is een geliefd landbouwvoertuig op het Friese platteland. De onderdelen van de motor worden gemaakt door verschillende ambachtslieden waaronder ook Friese. De Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek heeft de eervolle uitnodiging geaccepteerd om in dit boeiende project mee te draaien. Naast een aantal onderdelen van de motor wordt de Friese majolica ook zichtbaar op het frame waar de uiteindelijke Fryske motor op wordt gemonteerd. Als laatste en inmiddels oudste Friese authentieke majolica fabriek in familibezit beseffen wij als geen ander wat Eric van Hove met zijn projecten wil uitdragen. Behoud van het klassieke ambacht verbonden in vele culturen! Voor meer informatie kunt u terecht op de website van het Fries Museum.

Lopende het project zullen wij in samenwerking met onder anderen Omrop Fryslân en het Fries Museum de stappen van het proces tonen in de media en op social media.

Agenda:

Op zondag 24 maart (13:30-14:40 in de Theaterzaal) verzorgt Rikus Oswald, directeur van de Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek, een lezing over de geschiedenis van de Friese majolica en hierbij wordt tevens aandacht besteed aan de raakvlakken met de Fryske motor.

Meer Informatie over deze tentoonstelling:

éric van hove

Éric Van Hove werd in 1975 geboren in Guelma (Algerije). Hij groeide op in Kameroen als zoon van Belgische ingenieurs die zich inzetten voor ontwikkelingsprojecten. Toen hij 14 was keerde het gezin terug naar België. Na zijn studie aan de kunstacademie in Brussel ging hij naar Japan, waar hij zijn masters en PHD behaalde. Daarna woonde hij kort in België voordat hij zich meer permanent in Marrakesh vestigde. In 2014 brak hij internationaal door dankzij zijn deelname aan de Biënnale van Marrakesh.

fryske motor

Speciaal voor het Fries Museum ontwikkelt de kunstenaar een gloednieuw werk. Gedurende de tentoonstelling werken Friese, Marokkaanse, Zweedse en Indonesische vakmensen aan de reproductie van de motor uit een veldhakselaar. De Claas Jaguar veldhakselaar is een geliefd landbouwvoertuig op het Friese platteland. De motor wordt gemaakt van uiteenlopende materialen*; van Marokkaans houtwerk tot Hindelooper schilderwerk en van Indonesisch snijwerk tot Zweeds glaswerk. In de tentoonstellingsruimte is de voortgang van dit dynamische project te volgen. Het motorblok dat als basis wordt gebruikt is aangeboden door HAMOFA.