5 redenen waarom onze Friese witjes bijzonder zijn

29 augustus 2017

Friese witjes is een verzamelnaam geworden voor ambachtelijke witte tegels uit Friesland in de traditionele afmetingen van 13 x 13 cm. In sommige gevallen worden de tegels met een hoekdecor ook wel witjes genoemd, het is dus een vrij brede term.

Hieronder vijf redenen waarom onze Friese witjes zo bijzonder zijn.

1) Onze Friese witjes worden met de hand gevormd.

Wij vormen al onze tegels met de hand, dus ook de witjes. Een tegelwand met onze witjes heeft dus toch een andere uitstraling dan een wand met de machine gevormde tegels. Het op maat snijden wordt ook wel ‘opkappen’ genoemd. De tegelmaker hanteert hierbij nog dezelfde gereedschappen als 400 jaar geleden, namelijk een mes en een houten mal met in de hoeken spijkertjes. De spijkertjes dienen om de mal op zijn plaats te houden. Echte ambachtelijke tegels hebben dus altijd gaatjes in de hoeken. Kijk dit filmpje voor actie beelden.

Opkappen van de witjes

2) Onze Friese witjes worden met de hand geglazuurd

Het glazuren van onze witjes gaat met de hand. Onder meer door deze handeling ontstaat de kenmerkende genuanceerde kleurschakering. Men zegt ook wel dat er meer leven in een muur met onze witjes zit.

Het glazuren van de witjes

3) Onze glazuur is bereid naar historisch recept

Onze tinglazuur wordt in huis bereid naar receptuur uit de 16e en 17e eeuw. In samenwerking met de keramist Hubert de Haas werd er in het Hannemahuis studie gedaan naar het historisch archiefmateriaal om de historische receptuur te reconstrueren.

4) We hebben wel 10 verschillende tinten witjes

Binnen de Oud Hollandse blauw grijze kleursfeer maken wij onderscheid tussen een bonte mix en een rustige mix. Een bonte mix wil zeggen dat er veel nuance in een tegelwand zit. De rustige mix levert een tegelwand op met een lichte nuancering. Naast ons historisch wit hebben we ook nog de tinten: eierschaal, zandcreme wit, lichtcreme wit, antiekbeige, warm grijs, vanille wit, room wit en ivoor wit en spierwit.

Twee verschillende tinten wit

5) Zelfs de klei maken we zelf

Onze Friese witjes worden van begin tot eind met de hand gemaakt. We maken zelfs de klei zelf, we gebruiken een mix van Friese zeeklei en mergel.

 

Voor meer informatie over het ambacht zie onze pagina over het ambacht.