Nieuws

Actuele berichten vanuit de Harlinger aardewerk en tegelfabriek over Harlinger activiteiten en andere relevante informatie.

Harlingen krijgt eerste Instawalk

Komende zaterdag 26 november kunnen enthousiaste gebruikers van de app Instagram meedoen aan een Instawalk in Harlingen. Tijdens een wandeling schieten deelnemers foto's met de telefoon om ze daarna via Instagram te delen met de wereld. De Instawalk is onderdeel van de aardewerkmaand in Harlingen, enkele Harlingers openen hun deuren om met de fotografen hun tegeltableaus te delen.

Opgeven en meer informatie

De Instawalk start om 14:30 uur bij de VVV Harlingen aan de Grote Bredeplaats 17, er zijn geen kosten aan verbonden. Opgeven is wel nodig, door een mailtje te sturen aan: toerismeharlingen@hetnet.nl met de Instagramnaam en de eigen naam.

De wandeling duurt ongeveer tot 17:00 uur.

Optioneel is om met deelnemers na afloop van de wandeling een hapje te eten.

Op zondag open tijdens aardewerkmaand

Speciaal tijdens de cultuurmaand november: Friesblauw, is de Harlinger Aardewerk & Tegelfabriek extra geopend op de zondagen !

Op 13,20 en 27 november zijn wij ook geopend van 11.00 tot 16.00 uur.

Ervaar en beleef hoe aardewerk & tegels volledig met de hand gevormd, geglazuurd, beschilderd en gebakken worden bij de laatste nog authentiek opererende "gleybackery" van Nederland! Ontdek hoe illustere namen van ambachtelijke toppers van weleer: Steffen Gunder de Olde, Pytter Grouda, Pals Karsten, Tjallingi en van Hulst nog steeds springlevend zijn en in ere gehouden worden.

Geniet van het enthousiasme van onze duurzaam in eigen huis opgeleide ambachtslieden die u met passie meenemen in het proces van dit cultureel erfgoed.

Tegels & Tapas

De Aardewerk Maand November is van start gegaan met een van de evenementen: Tegels & Tapas

Laat u verrassen door de hoogstandjes van Harlinger chef-koks. Met Tegels & Tapas ontvangt u na afloop het tegeltje waarop het werd gereserveerd, mee naar huis. Tip: verzamel alle negen tegels in tableauvorm!


De hele maand november is Tegels & Tapas te reserveren voor een totaalprijs van € 135,- bij de VVV Harlingen. Hiermee spaart u het tableau van negen tegels en de proeverijen van de deelnemende restaurants. NB: het is vanaf november mogelijk om van donderdag tot en met zondag Tegels & Tapas te reserveren bij de afzonderlijke restaurants voor € 15,-. Dit is inclusief de tegel!

DEELNEMENDE RESTAURANTS

Visrestaurant en oesterbar De Tjotter
Sint Jacobstraat 1-3
www.detjotter.nl

Brasserie De Jasmijn
Grote Bredeplaats 15
www.dejasmijnharlingen.nl

Restaurant Wijnbar Ons
Voorstraat 73
www.onsharlingen.nl

Hotel Anna Casparii
Noorderhaven 69
www.annacasparii.nl

Eetcafé Nooitgedagt
Grote Bredeplaats 35
www.eetcafenooitgedagt.nl

Restaurant Zeezicht
Zuiderhaven 1
www.hotelzeezicht.nl

Pizzeria San Marino
Heiligeweg 36
www.sanmarino.nl

Aardewerkmaand November 2016

De hele maand november 2016 is in Harlingen de maand van 'Fries blauw'.

In november 2016 wordt onder de titel ‘Fries blauw’ speciaal aandacht besteed aan aardewerk, dat in Harlingen nog steeds op ambachtelijke manier wordt gemaakt.

Wat is ‘Fries blauw’? Bij ‘Delfts blauw’ denkt iedereen direct aan blauw versierd aardewerk. ‘Fries blauw’ is ook aardewerk, maar dan uit Friesland.

Vanaf ongeveer 1600 werd in Harlingen aardewerk gevormd, geglazuurd, beschilderd en gebakken, later volgden Makkum en Bolsward. De klei in de omgeving van deze plaatsen was geschikt om aardewerk en tegels van te maken en dat is op grote schaal gebeurd. Miljoenen tegels en vele duizenden schotels en ander aardewerk vonden hun oorsprong in de Friese fabrieken.

De bakermat van de Friese aardewerkindustrie ligt in Harlingen. Hier werd de veelkleurige majolica-techniek ofwel de tinglazuur techniek gebruikt. De fraaie Friese producten vonden vooral in Noord-Europa gretig aftrek.

Wat is er in november te doen?

Bezoek de Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek en zie hoe vroeger en nu aardewerk en tegels werden beschilderd. Bekijk de nieuwe inrichting in Museum het Hannemahuis met topstukken van Harlinger, Makkumer en Bolswarder gleibakkerijen uit de belangrijke aardewerkverzameling Van den Akker. Dwaal door de stad langs tegels en oude fabrieken en laat je culinair verwennen met tegels en tapa’s.

Tableau voor Chateau Mukhrani klaar

Het grootste tableau uit de geschiedenis van de Harlinger Aardewerk & Tegelfabriek is klaar, 1250 tegeltjes van 13 bij 13 centimeter. Samen vormen ze het Georgische wijnhuis Chateau Mukhrani op zo'n 25 vierkante meter. Het is het grootste tegeltableau dat de Harlinger Aardewerk & Tegelfabriek ooit fabriceerde. Het tableau – dat het wijnhuis, de ranken, de arbeid en Bacchus afbeeldt – komt aan de wand in het zwembad van het vergaderā€ en wellnesscomplex van Ferring op het Duitse eiland Föhr (Ferring is het Oostfriese woord voor Föhr).

Op 5 en 6 augustus 2016 was er een opendag voor alle geinteresseerden om het unieke tableau te komen bekijken. Het was een succes met vele bezoekers en grote artikelen in de Friese kranten.

De vervolgopdracht is er al; de vloer van het bad moet worden gelegd van Harlinger beschilderde (hardgebakken) tegels.

Grootste tegeltableau uit geschiedenis voor Harlinger Aardewerk & Tegelfabriek

In januari jl. heeft het bedrijf de eervolle opdracht van een Duitse relatie gekregen om een tegeltableau te vervaardigen met als thema: Chateau Mukhrani Anno 1878! Dit wijnhuis in Georgië inclusief landerijen, kasteel en alles wat daarbij hoort is door deze Duitse relatie aangekocht en dient vanaf heden als pr-locatie. Tevens wordt de traditie en het voortbestaan van dit Georgische wijnhuis hiermee gewaarborgd.

Restauratie project kasteel De Haar

Ook in dit restauratie project word er weer gevraagd naar

vakmanschap uit Harlingen, de enige die nog volgens de

eeuwenoude majolica techniek werkt, en die weer een

prachtig resultaat hebben neergezet.

Restauratie Kasteel Haarzuilens

Hier ziet U dat de laatste hand word gelegd, aan de tegels.

Leuk te vermelden bij deze exemplaren, zijn de ruitvormen,

die in vele decoraties op het kasteel terug te vinden zijn en die

verwijzen  naar de familie De Haar.

 

KERAMISCHE JUNGLE UIT FRIESLAND!

Voor een Amerikaanse klant wordt een spectaculaire betegeling met een voorstelling van een jungle vervaardigd. In het uitbundige tableau mogen de schilders zich uitleven in de exotische Flora en Fauna welke kenmerkend is voor de tropen. De opdrachtgever wil een betegelde kamer met haardpartij en permanent het gevoel hebben dat hij in de jungle aan het wandelen is.

2 schilders van de Harlinger onderneming: Lucia Bazzano en Harm Posthumus zijn permanent 3 weken bezig om deze klus te klaren. Voor de Friese tegelschilders is dit toch even wat anders dan de mooi stinsenflora die normaal gesproken in de Majolicatechniek op tegels wordt afgebeeld. De keuze voor de Harlinger fabriek werd bepaald vanwege het feit dat de Harlinger Aardewerk & Tegelfabriek als enige in Nl. kan garanderen dat de tegels compleet in authentieke Majolicatechniek, volledig met de hand vervaardigd worden.

Daarnaast sprak het uitgezochte kleurenpalet, het ontwerp en de bemonstering de opdrachtgever dusdanig aan dat de voorkeur voor Harlingen uitviel. Het totale tableau meet maar liefst 20 m2 en is een van de grotere tableaus ooit in Harlingen vervaardigd.

De Tallships komen naar Harlingen.

Van 3-6 juli a.s. komen de grootste varende zeilmonumenten ter wereld naar Harlingen.

In het prachtige decor van deze havenstad aan het wad kan een ieder 4 dagen genieten van de grootste en mooiste historische zeilschepen ter wereld.

Meer dan 70 Tallships zullen de historische havens van Harlingen vullen.

Speciaal voor dit mega festijn heeft de Harlinger Aardewerk & Tegelfabriek een unieke serie Tallship tegels ontworpen en vervaardigd.

Deze volledig met de hand vervaardigde serie tegels omvat 6 verschillende type Tallships die in abstracte en silhouet versie zijn geschilderd in blauw/wit.

De tegels zijn voorzien van de naam Harlingen en het jaartal 2014.

Mooi als verzamelobject, geschenk of aandenken aan dit fenomeen.

Harlinger Social

Contact

Openingstijden
Maandag t/m vrijdag 8:00 - 18:00
Zaterdag 9:00 - 17:00

Telefoon
0517 - 41 53 62

E-mail
info@harlinger.nl

Adres
Harlinger Aardewerk & Tegelfabriek
Voorstraat 84
8861 BP Harlingen